De Winter, tijd voor verstilling

IMG_1853 (Edited)

De Wintertijd

Het is tijd voor de Winter, de tijd voor verstilling.

Ja maar..... het is toch nog geen winter, deze dag dat ik dit schrijf, hoor ik je denken.

Wij zijn wel al een paar weken geleden met de klok overgegaan op wintertijd. Super fijn vind ik dat wisselen van de tijden overigens, begin er nu na 2 weken pas weer een beetje aan te wennen. Eigenlijk is de wintertijd meer onze natuurlijke tijd, al zouden wij dan nog ongeveer een half uur terug moeten met de klok. Zomertijd is zo dus heel onnatuurlijk en er is al veel over geschreven dat dit voor mens en dier negatieve gezondheidsgevolgen heeft.

Maar wanneer is het nu winter?

De meteorologen zeggen van 1 december tot 1 maart.

De astronomen zeggen van 21 december tot 21 maart.

Jaap Voigt schrijft in zijn boek Leven & werken in het ritme van de seizoenen dat energetisch de winter loopt van 6 november tot 6 februari.

En eigenlijk voelt wat Jaap Voigt zegt veel logischer, want dan valt de kortste dag van het jaar 21 december (de winterzonnewende, terugkeer van het licht) middenin deze periode als het hoogtepunt van de winter. Hoe voelt dat voor jou?

 

Winter, de tijd voor verstilling

Het is dus tijd voor de Winter, de tijd voor verstilling.

De begin periode gaan we door met wat in de herfst is gestart. Ga in het begin van de winter door met loslaten en opruimen. De winter is de tijd om afscheid te nemen van wat niet meer dient.

De natuur gaat in winterslaap. De bomen hebben al hun blaadjes laten vallen en staan leeg en kaal te wachten tot de groei in het voorjaar. De eekhoorns hebben hun etensvoorraad verstopt en diverse andere dieren zoeken een schuilplaats om de koude maanden door te komen.

Mensen trokken zich vroeger ook terug in hun hutje. De dagen werden veel meer binnen en slapend doorgebracht. Het is was alles wat ze in de zomer en herfst konden verzamelen om de lange winter maanden door te komen. In onze moderne tijd met supermarkten vol producten uit de hele wereld kunnen wij ons daar niets meer van voorstellen.

De winter is de tijd van donker, nacht en rust. De tijd voor stilte en bezinning. In rust energie opdoen voor het nieuwe voorjaar. De eerste maanden van de winter zijn dus voor het afronden van dingen. Begin nu ook niets nieuws, maar maak eerder de balans op van het afgelopen jaar, ruim op en laat los.

De winter is de tijd om met uiterlijke rust weer innerlijke kracht op te doen voor hernieuwde groei in het voorjaar.

Pas na half januari is het tijd om langzaam weer nieuwe plannen te maken, nieuwe activiteiten te bedenken.

Winter, de tijd voor het element water

De winter is dus ook tijd voor het element water.

Water is één van onze unieke elementen in de natuur. In module 1 van mijn cursus Creatief in je Element schreef ik onder andere dit:

Je hebt het stilstaande water van een plasje, rustig en bespiegelend. Maar ook het woeste, stromende van een waterval en de rotsen uitslijpende kracht van rivieren. De zachte druppels van een miezelbuitje tot de stromende regen van een plensbui. Het kan vloeibaar zijn, maar ook vast in de vorm van sneeuw, hagelstenen, ijs of in een stoomvorm als het verhit wordt.

Alles wat voor de winter beschreven is past ook bij dit element water. Water past bij de nacht, is vormloos, flexibel en naar binnen gekeerd. Het hoort bij de dood, het einde van een cyclus, die in het voorjaar (de geboorte) weer opnieuw begint.

Neem dus vooral je rust, deze winter, zeker in deze tijd. Ruim op en laat los, zodat je fris en fruitig in het voorjaar weer tot bloei kunt komen.

Laat een reactie achter





twee + 10 =