Hoor je de knallen?

De elementen en de seizoenen deel 1: Het voorjaar

En hoor jij de knallen. Het springen van de knoppen in het vroege voorjaar. Je hoort de planten gewoon groeien, luister maar eens.

Overal komt het frisse jonge groen naar boven en lopen planten en bomen uit.

Het voorjaar is bij uitstek de tijd voor opruimen en schoonmaken: De Voorjaarsschoonmaak.

Ga kamer voor kamer je huis door, gooi rommel weg, breng overtollige goede spullen naar de kringloop. Ontdoe je van overtollige ballast. Je zal zien…hoe leger je huis, hoe meer rust in je hoofd. En…..hoe meer ruimte voor nieuwe ideeën. Laat de energie maar stromen.

Het Seizoen van het element Hout

Het voorjaar is het seizoen van het element Hout. De tijd van groei, nieuw leven en veranderingen.

Kom uit je winterslaap, ga naar buiten en laat een frisse wind door je hoofd waaien. De hierboven genoemde voorjaarsschoonmaak zorgt er tevens voor dat er ook ruimte ontstaat voor die nieuwe plannen. Daarnaast is een voorjaarsschoonmaak voor je eigen lijf ook heel passend bij dit seizoen. Na de zware kost en het binnenvetten in de winter is het nu bij uitstek de tijd voor een detox. Wat ook weer goed bij Hout past, want de organen lever en galblaas horen bij het element Hout. De lever is een belangrijk orgaan in je lichaam wat onder meer zorgt voor ontgiften en van verwerking van schadelijke stoffen, maar kan daardoor ook heel veel vuil opslaan. Dus ga hem eens verwennen met een detox kuurtje. 

3 Hout: De Donder

Het vroege voorjaar hoort bij 3 Hout, in de I Tjing heet dit de Donder.

Zie je het gelijk voor je, met donderende energie komt de aarde weer tot leven na de donkere “dode” tijd van de winter. Daar komt 3 Hout met frisse, stuiterende energie en veel nieuwe creatieve ideeën. De tijd voor nieuwe uitdagingen, nieuwe wegen om te gaan bewandelen. Er ontstaan allemaal nieuwe knoppen aan planten en bomen. De eerste snelle bloeiers laten hun kleuren zien. Kijk dan….hier zijn we. En……hoor jij de knallen?

Element Hout

Uiteraard gaan niet alleen de planten en bomen groeien, maar ook de dieren komen weer tot leven. Wij mensen gaan weer meer naar buiten, zoeken daar de zon op. Als hij schijnt natuurlijk.

De vogels gaan op zoek naar nestmateriaal, een plekje om het te bouwen en soms ook een nieuw vrouwtje. In mei leggen alle vogels een ei, leerden wij vroeger. Ja behalve die koekoek en die griet. 😄 

De eerste hommels kruipen uit hun holletje en gaan op zoek naar eten. Fijn voor ze die vroege bloeiers met hun heerlijke nectar.

En ook de koeien mogen weer naar buiten om te genieten van het frisse nieuwe gras.

Voorjaar

4 Hout: De Wind

Wat later in het voorjaar komt de tijd van 4 Hout. In de I Tjing is 4 Hout: De Wind.

Hierboven had ik het al over de frisse wind die door je hoofd en huis kan waaien. Het latere voorjaar is de tijd van langzamere groei, aanpassen aan de omgeving en stapje voor stapje op weg naar meer verbinding, rijping en komen tot zoals ze noemen volle wasdom.

Het wordt warmer buiten, planten groeien naar hun uiteindelijke vorm en nieuwe voorjaarsbloemen ontstaan en laten hun pracht zien.

Hout voorjaar

Het voorjaar komt op zijn hoogtepunt, steeds hoger stijgt de zon en we gaan langzaam over naar de zomer, het tijdperk van Vuur waar we het volgende keer over gaan hebben.

Laat een reactie achter

drie × een =