De tijd van rijping en oogsten

Het is nazomer, de tijd van rijping en oogsten

Je zou het niet zeggen, maar het is toch echt nog zomer, maar vaak lijkt het al veel meer herfst. Het is koel met veel regen, dus de aarde en de planten varen er wel bij. Op veel plekken vieren ook de slakken die wel houden van lekker vochtig feest. Ze zijn regelmatig te zien en eten van harte van alles wat wij hen in onze tuin aanbieden. Regelmatig een regenbuitje is goed voor moeder Aarde, maar soms kan het ook wel wat minder hier. Wel kan je na een wat warmere weer de aarde goed ruiken als de regen weer verdampt.

Augustus is al van oudsher de oogstmaand, de tijd dat alles wat op de Aarde groeit en bloeit tot rijping komt en kan worden geoogst.

IMG_0978

De tijd van het element Aarde

Deze nazomer, al lijkt het weer dus vaak meer op herfst, is de tijd van het element Aarde.

De Aarde, onze voorziener van ons voedsel, de plek waarop wij wonen, ons fundament van het bestaan.

Ook in de cyclus van het leven is dit te zien. Wij halen voedsel uit de aarde en gaan aan het eind van ons leven weer terug de aarde in.

Het element Aarde op zich wordt dus geplaatst bij de nazomer, maar Aarde is eigenlijk het element wat zit in de overgangen tussen de verschillende seizoenen. Elke laatste 18 dagen van elk jaargetijde hoort bij het element aarde. Aarde, onze moeder, is zorgzaam en zorgt zo dus ook voor een goede overgang.

In de Nine Star Ki komt het element Aarde voor in 3 verschijningvormen:

2 Aarde is de archetypische moeder, de meest zorgzame vorm van het element Aarde

8 Aarde is de Berg, de mannelijke kant van Aarde

5 Aarde vormt het centrum

De kleuren die bij Aarde horen zijn bruin, geel en de minder felle oranje tinten. De organen die bij het element aarde horen zijn de milt, alvleesklier en de maag. Ook de mond waar ons voedsel ons lichaam ingaat hoort bij het element Aarde

We gaan met deze nazomer dus via het element Aarde over van het element Vuur naar het element Metaal. In een vorige post heb ik geschreven over het element Vuur

De volgende post die ergens eind september verschijnt zal gaan over het element Metaal en de herfst, mijn favoriete seizoen.

Laat een reactie achter

4 × 4 =